Kako postaviti posteljo v spalnico

Blog
pd_m_m_8-2022_dsc3842

1. Kje začeti pri opremljanju sproščujoče spalnice? Z drugimi besedami, ali lahko vsako sobo, ki smo jo namenili za spalnico, najprej razdelimo na cone in se šele nato lotimo urejanja? Katere cone so to (na primer – cona za spanje, cona za sprostitev, cona za shranjevanje oblačil)?

Spalnico vedno razdelimo na dve glavni coni, in sicer na prostor za počitek in spanje ter prostor za shranjevanje. Danes se v industrijskem oblikovanju in notranji dekoraciji ti dve coni pogosto prepletata. Tako pod posteljo nemalokrat najdemo odlagalni prostor v obliki predalov ali komode za odlaganje stvari, kot je to v majhnih prostorih, kjer se postelja odpira iz omare in se spet prepletata ti dve veliki funkcionalnosti. Če imamo spalnico z večjo površino, potem dodamo cono za sprostitev ali ureditev. Pogosto se v takšni coni nahaja fotelj s klubsko mizico in samostoječa svetilka in/ali toaletna mizica, kot na primer mizica za ličenje in nakit. Vendar pa je pri urejanju najbolj pomembno, da najprej določimo prvi dve coni, ker sta prostorninsko največji v prostoru, nato pa šele za kaj pač ostane prostor glede na želje uporabnika. Pogosto se ljudje odločijo, da ostanek prostora uporabijo za shranjevanje, vendar je treba tudi tu paziti, da se spalnica ne spremeni v omaro s posteljo, kljub vsemu mora ostati funkcionalna oaza za počitek in sprostitev.

2. Če upoštevamo, da imajo nekateri spalnice velikosti 8 kvadratnih metrov, nekateri pa 25 kvadratnih metrov, katero cono glede na velikost prostora priporočate ohraniti?

Povprečna hrvaška soba v urbanih območjih je velika 8-12 m2 in velikokrat je treba sklepati kompromise glede urejanja, vendar je postelja edino mesto, kjer kompromisi ne pridejo v poštev, saj je postelja nujna za kakovosten spanec, a prostor za shranjevanje, kot so garderobne omare, lahko postavimo kjerkoli v stanovanju, ne da bi bile pri tem poudarjene in bi bile videti, kot da tja ne sodijo. V majhnih spalnicah mora imeti postelja svojo centralno lego, zato se jo prvo postavi v prostor, ostalo pa glede na preostali prostor. Zato so postelje s sekundarno funkcionalnostjo odlična rešitev, saj to pomeni, da vsebujejo tudi nekakšno obliko shranjevanja, v obliki predalov, shranjevalnih škatel ali dvižnega dna s predalom, v katerega lahko vedno pospravite odvečno posteljnino ali sezonska oblačila (rešitev za vsako žensko?)

3. Predvidevam, da je pri opremljanju spalnice najpomembnejša postavitev postelje – kaj svetujete, kako naj postavimo posteljo?

Žal so včasih arhitekturne rešitve prostora tiste, ki narekujejo razporeditev elementov v prostoru, a idealno bi bilo, da bi bila postelja postavljena tako, da je vzglavje na severu, stopala pa na jugu, a to je le redko izvedljivo, zato se običajno orientiramo na okno in njegovo lego v prostoru. Okno naj bo ob strani postelje, vseeno s katere strani, odvisno od drugih elementov v prostoru, kot so vrata in grelna telesa, tako da nam zjutraj svetloba iz okna ne gre direktno v oči, če je okno nasproti vzglavja postelje.

4. Katere so najpogostejše napake, ki jih delajo ljudje pri postavljanju postelje?

Pogosto ljudje posteljo postavijo pred okno, s čimer zaprejo dostop do okna in grelnega telesa, ki je običajno nameščeno pod oknom. S tem si ustvarijo dve težavi, da zjutraj svetloba prodre v prostor z napačne strani, in da v zimskih mesecih zmanjšajo toploto v prostoru (ne glede na to da je priporočljivo spati v hladnejšem prostoru, se vsi zjutraj radi zbudimo v toplem prostoru ?)

5. Kako po vašem mnenju izgleda in kaj ima popolna postelja?

Popolna postelja ima udobje, ki najbolje ustreza posamezniku, pa naj bo to trša ali mehkejša vzmetnica, sploh ni pomembno ali je penasta ali vzmetna, pomembno je, da je udobna za uporabnika in da zjutraj z njega vstane spočit in naspan. Potem je tu še funkcionalnost, odvisno od lastnih želja, ali želimo prostor za shranjevanje stvari ali je postelja na visokih nogah za lažje vzdrževanje pod njo ali morda trdna, robustna postelja, ki prostorsko dominira v prostoru. In končno pride na vrsto estetika, kako postelja izgleda, iz kakšnega materiala je narejena, kakšno vzglavje ima in kakšne barve je. Popolna postelja je tista, ki jo uporabnik izbere in uredi po svojih potrebah, željah in estetskih preferencah, kar zagotavlja posteljni sistem Mix&Match podjetja Perfecta Dreams. (naj dodam nekaj več o tem sistemu?)

6. Kakšne so postelje danes v trendu, če upoštevamo na primer tri najbolj aktualne trende pri notranjem oblikovanju?

Visoke postelje so še vedno v trendu zaradi lažjega vstajanja iz njih, kot so na primer box spring postelje. Tisti občutek hotelskega udobja, ki ga lahko imate doma, to udobje pa tvorita dve vzmetnici, na katerih spite, ena je v samem dnu postelje, druga pa prava vzmetnica na kateri ležite, če pa je temu dodan še nadvložek, potem je to res vrhunsko udobje pri spanju. Drugi trend, ki traja že nekaj let in nadgrajuje prvi trend, so oblazinjene postelje. So mehkejše, bolj fleksibilne, izbiramo jih lahko v različnih kvalitetah in barvah tkanin in so kot take vedno zanimive za uporabnike. Tretji trend med posteljami pa so velika vzglavja, ki zavzemajo veliko površino stene, pa naj bo v širino ali v višino, včasih pa oboje, kjer ne potrebujete dodatnega posega v prostor, saj vzglavje zadostno dominira v prostoru.

7. Glede na to, da je spalnica oaza sprostitve, katere nasvete bi izpostavili kot najpomembnejše, česa se moramo držati pri opremljanju in organizaciji spalnice, da nam bo vsako bivanje v spalnici ob koncu dneva nudilo počitek. Tu mislim na vzdrževanje reda, osvetlitev, izbiro barv – od sten do dekoracije in posteljnine, izbiro tekstur – od tal do posteljnine in oblazinjenja postelje itd.

Spalnica je prostor, ki mora izžarevati mir in spokojnost, da se telo med bivanjem v njej čim bolje spočije. Zato naj bo celoten vtis spalnice v umirjenih tonih, od talnih in stenskih oblog do pohištva v prostoru in na koncu osvetlitve, ki naj bo ambientalna in ne vsiljiva.  Pri talnih oblogah vedno priporočam naravne materiale v obliki parketa ali lesenih podov, ki dajejo toplino prostoru. Stenske obloge so lahko različne, samo pobarvane stene in ne agresivne barve, vedno priporočam pastelne in bolj zamolkle tone, da vam barva ne povzroča nemira pred spanjem in ko se zbudite, vedno pa se lahko poigrate s tapetami , stenske obloge, vendar da so toni takšni, ki sproščajo – izogibajte se svetlim in električnim tonom ter barvam, ki vas lahko razburijo. Eno svetlobno telo mora biti osrednje zaradi izvajanja dejanj, ki niso nujno povezana s spanjem, kot je oblačenje ali pospravljanje, vendar imam raje ambientalno osvetlitev v spalnici, na primer osvetlitev na komodi ali osvetlitev okoli garderobne omare in vsekakor svetila ob postelji ali na nočnih omaricah za branje pred spanjem ali za ustvarjanje prijetnega ambienta pred spanjem in ne za razbujanje telesa. Tkanine na postelji, pa tudi oblazinjenje postelje in posteljnina oziroma okrasni elementi na postelji morajo biti prožni in telesu udobni. Na otip so najboljše tkanine za posteljo v obliki bukleja, žameta in mikrovlaken, za lažje vzdrževanje pa umetno usnje. Za posteljnino vedno izberem naravne materiale kot so bombaž, svila ali lan, ki se najbolje prilegajo telesu, še sploh ker vemo, da je svila najboljša za glajenje gub na obrazu, potem je odločitev za vsako žensko zelo preprosta. Vtis postelje vedno dopolni več okrasnih blazin, ki so lahko nasprotne kakovosti blaga, pa tudi odeja, ki najbolje greje, če je iz volne. Raznolikost materialov je lahko zelo zanimiva, če ste pozorni na barve in tone, ki se morajo med seboj ujemati, če si materiali nasprotujejo.

8. Zakaj mora biti spalnica urejena in pospravljena?

Vsak prostor je bolj funkcionalen, če je urejen in pospravljen, tudi spalnica. Oblačila, ki so pospravljena v omarah ali na obešalnikih, postelja, ki je bila zjutraj prezračena in pospravljena, in stvari, ki so pospravljene na svoje mesto, ko boste zvečer vstopili v sobo, vam bo to olajšalo vašo dnevno rutino in boste hitreje šli v posteljo. Prav tako čeden in urejen prostor ne ustvarja nervoze in napetosti, ampak pomirja in daje občutek spokojnosti. In za vse tiste, ki uživate v kreativnem neredu, je lahko postelja z dekoracijami polje izražanja, razmečite okrasne blazine in okrasno odejo, to bo prostoru dalo duha, vse ostalo pa bo ostalo pospravljeno in lepo zaokroženo z ustvarjalnostjo na postelji.

Deli na socialnih omrežjih:

Objavljeno: 25.04.2023

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu